Probiyotiklerin Temelleri ve Bağırsak Sağlığı

Sindirim ekosistemleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Herhangi bir probiyotik birden fazla kişide aynı şekilde çalışmayabilir çünkü antibiyotikler gibi belirli komplikasyonları tedavi edecek spesifik bir probiyotik vardır. Örneğin, sindirim sorunlarına yardımcı olan probiyotikler, egzama ve idrar yolu sağlığı sorunlarının yarattığı semptomların tedavisine yardımcı olmak için kullanılamaz. Bağırsak sağlığına özel probiyotikler kolondaki pH seviyesini düşürerek çalışır; dışkının daha hızlı hareket etmesini sağlar. Bu probiyotikler ayrıca diyetinizdeki protein, vitamin ve besin maddelerini daha iyi absorbe etmenize yardımcı olabilir. Kendinizinkini satın alırken, içeriğin tamamının en iyi şekilde çalışması için doğru yerde olduğundan emin olmak için bunların doğrudan bağırsak tarafından emilmesinin en iyisi olduğunu unutmayın. Bu nedenle gecikmeli salımlı kapsüller, kapsül açılmadan önce probiyotiklerin doğrudan bağırsağa taşınmasında genellikle en verimli olanıdır.
 
En yaygın bağırsak sağlığı probiyotiklerinden biri Lactobacillus'tur. İshal ve farklı laktoz alerjilerine yardımcı olmaktan sorumludur. Genellikle satın alınan takviyelerde veya lahana turşusu, kimchi, Yunan yoğurdu ve kombucha gibi gıdalarda doğal olarak bulunurlar. Diğer en yaygın probiyotik ise bazı süt ürünlerinde bulunan ve genellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer ilgili durumların tedavisinde kullanılan Bifidobacterium'dur. Lactobacillus ve Bifidobacterium cinsleri altındaki probiyotikler en çok araştırılanlardır ve kullanımı en güvenli olanlar olarak kabul edilirler.
 
Probiyotik sayınızın şişe spesifikasyonlarına uygun olup olmadığını profesyonel bir laboratuvarda test etmenin birçok yolu vardır. Biolog Laboratuvar Hizmetleri'nde tam da bunu yapıyoruz! Probiyotik türünün doğru olup olmadığını belirlemek için numuneleri DNA dizilimi veya MALDI-TOF analizörlerinden geçirebiliriz. Koloni Oluşturan Birimlerin (CFU) sayısının da şişeye göre doğru olduğundan emin olmak için numuneleri plakalayabilir ve Toplam Plaka Sayımı (TPC) yapabiliriz. Çoğu probiyotik FDA tarafından düzenlenmez; bu nedenle probiyotiklerinizde bir değişiklik yaşıyorsanız CFU miktarında bir hata veya muhtemelen kontaminasyon olabilir. Probiyotiklerinizi önerilen sıcaklık ve nem koşullarında saklamayı da unutmamanız önemlidir çünkü bu, probiyotiğin etkinliğini etkileyebilir.
 
Onlar ne yapar?
Özellikle bağırsak probiyotikleri, bağırsak hareketinde rol oynayan sinirleri etkileyerek gıdanın bağırsakta düzgün şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Bunu yaparak, aşağıdaki gibi belirli durumlardan kaynaklanan semptomlara olumlu bir şekilde yardımcı olabilir:
 
İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
İnflamatuar barsak hastalığı (IBD)
İshal
Kolik
Crohn hastalığı
Laktoz intoleransı
Genel probiyotikler aşağıdaki gibi diğer problemler için faydalıdır:
Cilt durumu
İdrar ve ağız sağlığı
Alerji ve soğuk algınlığının önlenmesi
Probiyotik kullanımının sizin için ve tedavi etmek istediğiniz durum için uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olması için doktorunuza danışın. Gaz ağrısı ve şişkinlik yaygın görülen yan etkilerdir ve belirli bir kullanım için yanlış probiyotiği kullanmaya çalıştığınızda ortaya çıkabilir.